Regionale aanpak personeelstekort

De regionale aanpak personeelstekort in het onderwijs is de beste wijze om het groeiende tekort aan onderwijspersoneel te verminderen. Gezamenlijk kunnen scholen met behulp van de subsidie Regionale aanpak personeelstekort onderwijs (RAP) het tekort aan leraren beter aanpakken dan alleen.

Komt jouw onderwijsregio nog steeds leraren tekort? En kun je wel wat ondersteuning gebruiken? Talentvoordocent zorgt voor effectieve en unieke oplossingen van het lerarentekort. Wij bieden je:

  • Een eigen contactpersoon die elke werkdag voor je klaarstaat.
  • De keuze om tot 24 uur voor een dienst meer of minder talenten op te roepen en in te zetten.
  • Betaalbare ondersteuning dankzij een eerlijke prijs.
Regionale aanpak personeelstekort

Waarom zou je Talentvoordocent inschakelen?

Persoonlijke aanpak

Een eigen contactpersoon die voor je klaarstaat.

Flexibele inzet

Tot 24 uur van tevoren op- of afschalen van de inzet van onze talenten.

Betaalbare ondersteuning

Ondersteuning voor een eerlijke prijs.

Regionale oplossingen voor het lerarentekort

Wat is de regionale aanpak personeelstekort?

Lerarentekorten zijn geen regionaal fenomeen, maar een landelijk probleem. Tegelijkertijd wordt de arbeidsmarkt voor onderwijs volgens de Rijksoverheid wel sterk regionaal bepaald.

Dus moeten de oplossingen voor het lerarentekort in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs ook regionaal worden gezocht.

De overheid heeft de RAP-subsidieregeling in het leven geroepen om het tekort van leraren per regio te verminderen. Sinds 2020 zijn scholen daarom verenigd in 72 verschillende onderwijsregio’s.

Hoewel de (aanvraag van de) subsidieregeling inmiddels afgelopen is, is het lerarentekort na 2023 uiteraard niet plots verdwenen. Dus blijven scholen samenwerken en hun subsidie inzetten om het tekort van leraren terug te dringen.

Wie ontvangt subsidie voor een regionale aanpak van het lerarentekort?

De subsidieregeling stimuleert betrokken partijen om samen wat te doen aan het tekort aan leraren in hun regio. Stakeholders zijn logischerwijs scholen en schoolbesturen, maar ook lerarenopleidingen. Zij leveren immers de nieuwe aanwas van leraren.

De verschillende partijen in één regio vormen samen een onderwijsregio. Elke regio stelt een plan op met activiteiten die zij uitvoeren voor het terugdringen van lerarentekorten.

In 2022 zijn er zo 72 onderwijsregio’s ontstaan: 44 regio’s bestaande uit po-scholen en lerarenopleidingen, 27 regio’s bestaande uit vo-scholen, mbo-scholen en lerarenopleidingen, 1 regio van vo-scholen en opleidingen en 1 regio met daarin het po, vo, mbo én lerarenopleidingen vertegenwoordigd.

Benieuwd naar de regio’s bij jou in de buurt?

Onderwijsregio's ontvangen subsidie
Oorzaken van het lerarentekort tegengaan

Met welke aanpak rondom het lerarentekort zijn de regio’s aan de slag gegaan?

Onderwijsregio’s ondernemen activiteiten met de bedoeling oorzaken van het lerarentekort aan te pakken. Denk aan activiteiten gericht op het verhogen van de in-, uit- en doorstroom van lerarenopleidingen, het begeleiden van zij-instromers en het behouden van leraren voor het vak.

Maar ook op het gebied van carrièreperspectief, innovatie en formatieplanning kunnen onderwijsregio’s het lerarentekort terugdringen.

Een ander, concreet voorbeeld van een oplossing voor het lerarentekort in Nederland is een project in Zwolle en omliggende regio, waarbij middelbare scholieren als tutor aan de slag gaan op een basisschool. Zo maken zij laagdrempelig kennis met het beroep van leerkracht.

Hoe kan Talentvoordocent helpen het leraren tekort in het basisonderwijs of het voortgezet onderwijs terug te dringen?

Bij Talentvoordocent laten wij young professionals – studenten en starters – laagdrempelig kennismaken met het onderwijs via interessante (bij)banen zoals onderwijsassistent, surveillant of examentrainer.

Het is onze missie om een nieuwe generatie young professionals laagdrempelig kennis te laten maken met het onderwijs. Om hen zo te inspireren tot een loopbaan als docent. Dit sluit naadloos aan op het doel van de subsidie Regionale aanpak personeelstekort.

Wat de specifieke situatie van jouw onderwijsregio ook is, onze talenten kunnen ondersteunen voor een betaalbaar tarief. Daarbij kan iedere partner van Talentvoordocent rekenen op een flexibele en persoonlijke werkwijze.

Samen kunnen we het lerarentekort per regio terugdringen!

Laagdrempelig kennismaken met het onderwijs
Meer weten over regionale aanpak personeelstekort

Kun je mij meer vertellen over de mogelijkheden?

Wij gaan graag met je in gesprek over de ondersteuning die Talentvoordocent kan bieden bij een regionale aanpak van het personeelstekort. Want de gevolgen van het lerarentekort zijn te belangrijk om op zijn loop te laten.

Neem contact op door onderstaand contactformulier in te vullen. Of neem contact op door te bellen of te mailen!

Liever digitaal kennismaken? Onze medewerkers beantwoorden al jouw vragen over onze hulp bij een regionale aanpak van het personeelstekort tijdens een gratis en volledig vrijblijvend online adviesgesprek.

Wat kun je verwachten?

1

Aanmelding

Je neemt contact met ons op om te laten weten dat je interesse hebt in onze diensten. Welkom bij Talentvoordocent!

2

Intake

We bespreken de wensen van jouw school. Samen nemen we de opties door. Wij geven je advies over de beste keuze.

3

Selectie

Wij selecteren de beste kandidaat, die wij goed voorbereiden. Na kennismaking maak jij een definitieve keuze.

4

Start

Lift off! Na diens voorbereiding (inclusief aanvraag van een VOG die wij betalen) start de kandidaat op jouw school.

Een gratis adviesgesprek met Talentvoordocent?

Vul het contactformulier in en binnen een dag nemen wij contact met je op voor een vrijblijvend adviesgesprek.