Klassenuitje

Banner blog 3

Een klassenuitje organiseren, hoe pak ik dat aan?

Hoe organiseer je een succesvol klassenuitje?

Een klassenuitje kan erg leerzaam zijn voor leerlingen. Op persoonlijk gebied ontwikkelen zij zich door nieuwe inzichten op te doen tijdens zo’n schooluitje. Daarnaast leren ze samenwerken. Toch kan het best een uitdaging zijn om schoolactiviteiten te regelen. Hoe pak je dat goed aan? In deze blog geven wij jou 3 tips voor het organiseren van leuke klassenuitjes, zodat je leerlingen een unieke ervaring rijker zijn.

 

Tip 1 – Kies een handige locatie voor een klassenuitje

Bij het organiseren van een klassenuitje komt veel bij kijken. Daarom is het allereerst belangrijk om een geschikte bestemming te kiezen. Een bestemming waar je leerlingen plezier hebben en in het beste geval ook nog wat leren.

Maar welke klassenuitjes zijn zowel educatief als vermakelijk? Dat hebben wij voor je uitgezocht! Hieronder vind je onze top 10 van leuke klassenuitjes waar je met jouw klas naartoe kunt (met de meest educatieve bestemmingen bovenaan):

Wat is een goede locatie voor een klassenuitje?

  1. NEMO Science Museum
  2. Nederlands Openluchtmuseum
  3. CORPUS
  4. Burgers’ Zoo
  5. WILDLANDS Adventure Zoo Emmen
  6. Diergaarde Blijdorp
  7. Efteling
  8. Walibi Holland
  9. Avonturenpark Hellendoorn
  10. Toverland

Wil je schooluitjes met kleuters organiseren? Kies dan bij voorkeur voor buitenschoolse activiteiten die dichtbij zijn. Bezoek bijvoorbeeld de lokale kinderboerderij of neem de kinderen mee naar een speeltuin in de buurt.

 

Tip 2 – Zorg voor geschikt (!) vervoer

Je wil natuurlijk voorkomen dat een klassenuitje niet kan doorgaan door een tekort aan vervoer. Kies daarom zorgvuldig een vervoersmiddel uit. Er zijn immers verschillende mogelijkheden om van A naar B te komen.

Zo kun je ook voor de trein, bus of fiets kiezen, in plaats van meerdere auto’s. Dan hoeven minder ouders mee te gaan op schooluitje. Maak een doordachte beslissing, want een goed begin is het halve werk!

Zo regel je geschikt vervoer.

Een aantal zaken om over na te denken:

  • Kies je ervoor om met de trein, auto of bus (zowel touringcar als ov) naar klassenuitjes te gaan? Zorg er dan voor dat er genoeg zitplekken zijn. Zowel voor de leerlingen als voor de begeleiders.
  • Maak je gebruik van meerdere auto’s? Informeer ouders dan ruim van tevoren, zodat er voldoende auto’s zijn en mogelijke problemen op tijd kunnen worden opgelost. Want wat doe je wanneer een meerijdende ouder plots ziek is en niet meekan op schooluitje? Heb je een reserve klaarstaan?
  • Ga je met de fiets? Sommige leerlingen zullen met de fiets al naar school komen die dag en hebben er dus eentje bij zich. Anderen worden gebracht met de auto. Kunnen zij een fiets lenen? Of gaan zij met de auto?
  • Als jullie gaan fietsen, hoe zorg je er dan voor dat het veilig verloopt? Regel bijvoorbeeld fluorescerende hesjes voor alle leerlingen. Die kun je altijd weer gebruiken voor toekomstige schoolactiviteiten. En zorg ervoor dat de begeleiders goed verspreid zijn over de groep tijdens het fietsen.

 

Tip 3 – Zorg voor goede begeleiding

Je kunt leerlingen niet volledig loslaten tijdens zo’n dag. Er moet dus voldoende begeleiding meegaan op klassenuitje. Dat regelen kan best een uitdaging zijn met het huidige personeelstekort in het onderwijs. Maar ook omdat veel werkende ouders geen tijd hebben om mee te gaan tijdens buitenschoolse activiteiten.

Zo zorg je voor goede begeleiding!

Talentvoordocent helpt je bij het vinden van ondersteuning voor jouw leerkrachten. Onze young professionals – studenten en starters die het onderwijs willen ontdekken – zijn de perfecte helpende hand die ter begeleiding meegaan op klassenuitje. Ben je benieuwd naar de opties? Plan dan een geheel gratis en vrijblijvend adviesgesprek in!

Met deze tips worden jouw klassenuitjes een succes! Dankzij de juiste locatie, genoeg vervoersmiddelen en goede begeleiding, doen de leerlingen een ervaring op om nooit te vergeten. Hoe waardevol is dat?

Bij een schooluitje leren leerlingen – zeker middelbare scholieren die je wat vrijer kunt laten – samen te werken. En dat heeft een positieve invloed op de groepsdynamiek in de klas. Benieuwd naar meer informatie over een fijne sfeer in de klas? Lees dan onze blog over groepsdynamiek in de klas.

/ 21 maart 2024 / door Joshua en Lieze