Opleiding pedagogisch medewerker

Wist jij dat je al tijdens je opleiding pedagogisch medewerker in de kinderopvang kunt werken? Om aan de slag te mogen in een kinderdagverblijf of bso moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Voor deze kwalificatie eis pedagogisch medewerker komen niet alleen mbo’ers in aanmerking die de specifieke opleiding pedagogisch medewerker doen. Ook als hbo’er en wo’er kun jij – al tijdens je studie! – werken in de kinderopvang.

Benieuwd of jij met jouw opleiding in de kinderopvang mag werken? Hieronder leggen wij jou de verschillende opties uit. Lees dus snel verder! 

Opleiding pedagogisch medewerker

Waarom werken via Talentvoordocent?

Persoonlijke begeleiding

Een eigen contactpersoon voor al je vragen en wensen.

Flexibel werk

Werk waar jij wil, wanneer jij wil en in verschillende functies.

Laagdrempelig kennismaken

Ontdek op een toegankelijke manier het onderwijs en de kinderopvang.

Opleiding pedagogisch medewerker

Optie 1: een specifieke mbo-opleiding voor kinderopvang

Voor pedagogisch medewerker bestaan verschillende specifieke mbo-opleidingen. Zowel op niveau 3 als niveau 4 kun je deze opleiding volgen. Ook kun je kiezen tussen de BBL-variant – waarbij je direct als BBL pedagogisch medewerker aan de slag gaat – en de BOL-variant.

Kies je voor BBL (Beroeps Begeleidende Leerweg) ga je veel werken en volg je ernaast een opleiding. Als je voor BOL (Beroeps Opleidende Leerweg) kiest, doe je het tegenovergestelde: je volgt vooral een opleiding en loopt daarnaast stage in de praktijk.

En dan is er ook nog keuze tussen de gewone opleiding of afgeleide opleidingen zoals Gespecialiseerd pedagogisch medewerker en Medewerker kinderopvang, onderwijs en bewegen.

Kortom, op het mbo zijn er meerdere routes die jij kunt nemen om te voldoen aan de diploma-eisen voor kinderopvang. In alle gevallen moet je de opleiding hebben afgerond om actief te worden. 

 

Optie 2: een hbo-opleiding

Ook kun je aan de slag in de kinderopvang met een diploma behaald op het hbo. Niet alleen kun je werken als pedagogisch medewerker na je opleiding te hebben afgerond, dat kan ook al eerder.

Met uiteenlopende opleidingen kom je hiervoor in aanmerking. Van Pedagogiek en Pedagogisch educatief medewerker tot SPH, Kunstzinnige therapie, de pabo en Psychologie (gespecialiseerd in kinderen, jeugd, onderwijs etc.).

Met een opleiding als Theater, ALO, Danstherapie, Activiteitenbegeleider en Social Work kun je ook zonder diploma in de kinderopvang werken, maar wel enkel in de buitenschoolse opvang.

Wanneer je aan de slag kan, hangt af van enkele factoren. Lees meer in onderstaande alinea. 

Opleiding kinderopvang
Pedagogisch medewerker opleiding

Wanneer kan ik tijdens mijn hbo-opleiding pedagogisch medewerker worden?

Volg je een van de opleidingen – waarmee je in aanmerking komt voor zowel het kinderdagverblijf als de bso – die in de vorige alinea zijn opgesomd?

  • En heb je 75% van de studiepunten al behaald en/of een overgangsbewijs voor het vierde leerjaar? Dan mag je waarschijnlijk in de kinderopvang met jouw opleiding aan de slag. 
  • Heb je maar 50% van de studiepunten behaald en/of een overgangsbewijs voor het derde leerjaar? Dan mag je ook waarschijnlijk zonder opleiding in de kinderopvang werken, maar wel enkel in de bso.

Bovenstaande voorbeelden zijn een beknopte generalisatie van de situaties waarin je zonder opleiding pedagogisch medewerker kunt worden.

Onze regiomanagers doen altijd nog een diplomacheck voor de kinderopvang. Zo kunnen zij met zekerheid zeggen of jij in aanmerking komt of niet. 

En wat als mijn opleiding er niet tussenstaat? Of als ik niet aan alle voorwaarden voldoe?

Bovenstaande lijst is niet uitputtend. Mogelijk kun jij met jouw studie ook tijdens jouw opleiding pedagogisch medewerker worden. Onze regiomanagers zoeken het graag – geheel vrijblijvend – voor je uit!

Ook als je denkt niet aan alle voorwaarden te voldoen, zoeken onze regiomanagers dat graag voor je uit!

Mocht het zo zijn dat je inderdaad nog niet aan de slag mag als pedagogisch medewerker zonder opleiding, kun je in de tussentijd ook via Talentvoordocent werken als surveillant, onderwijsassistent of examentrainer op een middelbare school of basisschool bij jou in de buurt. Wel zo handig! 

kinderopvang opleiding

Hoe kom ik aan werk?

1

Aanmelding

Je reageert op een vacature of wordt door ons benaderd voor een interessante functie. Welkom bij Talentvoordocent!

2

Kennismaking

Wat voor werk zoek je? En wat zijn je toekomstplannen? In dit kennismakingsgesprek leren wij jou beter kennen.

3

Voorbereiding

Wij bieden je begeleiding op maat door een eigen contactpersoon. Intussen vraag jij een VOG aan, die wij voor jou betalen.

4

Start

Showtime! Na deze voorbereiding ben jij klaar om te knallen in het onderwijs of de kinderopvang. Veel succes in je nieuwe baan!

Meest gestelde vragen

Hoeveel een pedagogisch medewerker verdient, hangt voornamelijk af van 3 factoren: het aantal uur dat je werkt (fulltime is 36 uur in de kinderopvang), je functie en je werkervaring. De laatste twee bepalen hierbij in welke salarisschaal uit de cao Kinderopvang je wordt ingedeeld. 

Omdat de cao vaak maar een looptijd van 1,5 jaar heeft – en omdat er ook afspraken over loonstijgingen op vaste momenten in de cao staan – kunnen we je geen specifiek antwoord geven. 

Wel kunnen wij je vertellen dat je als pedagogisch medewerker minimaal iets boven de 15 euro per uur verdient eind 2023. 

Als gediplomeerd pedagogisch medewerker niveau 3 kun je werken op een kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang. 

Wil jij aan de slag op een kinderdagverblijf of bso bij jou in de buurt? Vul dan het sollicitatieformulier in en wij nemen contact met je op! 

Er zijn allerlei opleidingen waarmee je aan de slag kunt als pedagogisch medewerker: niet alleen de mbo-opleiding Pedagogisch medewerker, maar ook Onderwijsassistent en Sociaal Pedagogisch Werker of de hbo-opleidingen Pedagogiek, Psychologie (specialisatie kinderen), SPH en Social Work. 

Bovenstaande opleidingen zijn nog niet eens alle opleidingen waarmee je je kunt kwalificeren voor de kinderopvang. 

Weten of je met jouw opleiding ook in aanmerking komt? Bel dan naar 085 004 3603 of mail ons op werkenbij@talentvoordocent.nl. 

De mbo-opleiding Pedagogisch medewerker duurt 3 jaar, ongeacht of je een BOL of BBL-versie doet en ongeacht of je de opleiding op niveau 3 of 4 volgt.