Werken in de kinderopvang

Werken in de kinderopvang is misschien wel de leukste onbekende bijbaan. Want wist jij dat je ook kan werken in de kinderopvang zonder diploma? Met het huidige personeelstekort zijn de eisen versoepeld, waardoor ook jij aan de slag kunt in de kinderopvang.

Ben jij gemaakt voor het werken met kinderen? Dan is dit jouw kans! Doe relevante werkervaring op en werk wanneer jij wilt. Klinkt goed, toch? Lees snel verder.

Werken in de kinderopvang

Waarom werken via Talentvoordocent?

Persoonlijke begeleiding

Een eigen contactpersoon voor al je vragen en wensen.

Flexibel werk

Werk waar jij wil, wanneer jij wil en in verschillende functies.

Laagdrempelig kennismaken

Ontdek op een toegankelijke manier het onderwijs en de kinderopvang.

Werken bij een kinderopvang zonder diploma

Hoe kan ik werken bij een kinderopvang zonder diploma?

Veel studenten en starters weten niet dat zij al voldoen aan de eisen om te werken in de kinderopvang zonder diploma. Afhankelijk van de studie die je volgt, kun je als hbo’er al in je derde studiejaar aan de slag op de buitenschoolse opvang.

Dus volg jij een zorg- of onderwijsopleiding aan het hbo? Of heb jij je propedeuse afgerond als universitair student Pedagogische wetenschappen? Wacht dan niet langer en neem direct contact op!

Kan ik in de kinderopvang ook werk op de peuterspeelzaal uitvoeren?

Misschien denk je dat werken in de kinderopvang betekent dat je alleen terechtkan op een bso. Niets is minder waar. Je kunt ook werken op de peuterspeelzaal.

Tegenwoordig vallen peuterspeelzalen onder de kinderopvang. En dus mag jij als afgestudeerde mbo-student, derdejaars hbo-student of tweedejaars universitair student werken op een peuterspeelzaal, als je aan de voorwaarden voldoet*.

*Weten of jij met jouw opleiding ook mag werken in de kinderopvang?

Ook op peuterspeelzalen werken
Baan op een kdv of bso

Waarom zou ik werken in de kinderopvang?

Waarom een baan in de kinderopvang ideaal is? Heel simpel, omdat je met werken bij een kinderopvang én heel flexibel kunt werken én je relevante ervaring opdoet.

Doe je het goed? Dan is de kans groot dat ze je in de toekomst graag zien terugkeren, want er zijn nog veel toppers nodig in de kinderopvang. Oh ja, en je verdient ook nog een mooi uurtarief! What’s not to love?!

Wat gebeurt er na het solliciteren voor de kinderopvang bij Talentvoordocent?

Goed dat je het vraagt! Onze werkwijze ziet er als volgt uit:

  • Je meldt je aan. Dat doe je door het inschrijfformulier in te vullen.
  • Wij nemen contact met je op voor een kennismakingsgesprek. Werken in kinderopvangen bij jou in de buurt is goed mogelijk, dankzij ons grote netwerk van kinderopvangorganisaties.
  • Je maakt kennis met het personeel van de kinderopvang. Is er een match? Mooi, dan gaan wij aan de slag met het papierwerk. Jij vraagt een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan en schrijft je in het Personenregister Kinderopvang in.
  • Hiermee is de onboarding compleet. Gefeliciteerd, je gaat van start!
Het proces na solliciteren
Een onboardingstraject voordat je begint met werken op een kdv of bso.

Op een kinderopvang werken zonder diploma vraagt wel wat voorbereiding, toch?

Zeker, daarom hebben wij bij Talentvoordocent voor alle nieuwe kandidaten een onboardingstraject. Of je nu gaat surveilleren in het onderwijs of als pedagogisch medewerker komt te werken in de kinderopvang zonder diploma.

Ieder talent – zo noemen wij alle aangesloten kandidaten – die zich bij ons inschrijft, wordt eerst gescreend. Voldoe jij aan de eisen? Top, welkom bij Talentvoordocent!

Na het afronden van de administratieve voorbereiding en het kennismakingsgesprek met de kinderopvang ga jij van start. Jij gaat jouw skills direct toepassen (en dus ook verfijnen) in de praktijk. Hoe tof is dat?!

Heb je ergens in de voorbereiding vragen over? Of ben je al aan het werk, maar heb je een dringend verzoek? Jouw regiomanager staat altijd paraat!

Hoe kom ik aan werk?

1

Aanmelding

Je reageert op een vacature of wordt door ons benaderd voor een interessante functie. Welkom bij Talentvoordocent!

2

Kennismaking

Wat voor werk zoek je? En wat zijn je toekomstplannen? In dit kennismakingsgesprek leren wij jou beter kennen.

3

Voorbereiding

Wij bieden je begeleiding op maat door een eigen contactpersoon. Intussen vraag jij een VOG aan, die wij voor jou betalen.

4

Start

Showtime! Na deze voorbereiding ben jij klaar om te knallen in het onderwijs of de kinderopvang. Veel succes in je nieuwe baan!

Meest gestelde vragen

De meest voor de hand liggende opleiding is de mbo-opleiding Pedagogisch medewerker niveau 3 of 4. Met beide opleidingen word je klaargestoomd voor werken in de kinderopvang.

Toch kun je ook met andere opleidingen aan de slag in de kinderopvang. Soms al zelfs tijdens je opleiding! Het zijn er echter teveel om hier op te noemen.  

Het belangrijkste dat je moet onthouden is dat je van je mbo-opleiding een diploma moet hebben, terwijl je je ook kunt kwalificeren door 50% (bso) of 75% (kinderdagverblijf) van je hbo-studie voltooid te hebben. 

Wil je weten of je met jouw (afgeronde) mbo- of hbo-opleiding ook in aanmerking komt? Neem dan contact met ons op! 

Een fulltime baan in de kinderopvang is 36 uur per week. Belangrijk hierbij is dat je vaak meer kunt werken op een kinderdagverblijf dan een bso. Een kinderdagverblijf is namelijk de hele dag open, terwijl een buitenschoolse opvang – zoals de naam al zegt – alleen buiten schooluren open is. 

Hoeveel je per uur verdient in de kinderopvang hangt af van de salarisschaal uit de cao Kinderopvang waarin je wordt ingedeeld. Welke dat is, hangt af van je functie en je werkervaring. 

De cao Kinderopvang heeft vaak een looptijd van ongeveer 1,5 jaar. En binnen de cao zijn vaste momenten waarop de lonen stijgen. Hoeveel je per uur verdient, verandert dus ook nog regelmatig.  

Eind 2023 ligt het minimum uurloon in de kinderopvang voor pedagogisch medewerkers boven de 15 euro en deze zal in 2024 verder door stijgen. 

Precies weten wat jij kunt verdienen via Talentvoordocent? Neem dan contact met ons op!